Telegram-groep met banden aan Wagner meldt overlijden van leider Prigozhin

Telegram-groep met banden aan Wagner meldt overlijden van leider Prigozhin

Vandaag heeft een Telegram-groep met banden aan de Russische oligarch Yevgeny Prigozhin het tragische nieuws bevestigd dat de leider van de groep is overleden. Prigozhin, ook wel bekend als ‘Putin’s chefkok’, was een van de meest invloedrijke personen in de Russische politiek en had een lange geschiedenis van samenwerking met president Vladimir Putin.

Prigozhin was een van de belangrijkste figuren achter Wagner Group, een privé militaire organisatie die door de Russische regering werd ingezet om de Russische invloed in Syrië te versterken. De groep was ook betrokken bij het verzamelen van informatie over politieke tegenstanders van de regering.

De dood van Prigozhin komt op een moment dat de relatie tussen Rusland en de rest van de wereld steeds meer onder druk staat. De Amerikaanse regering heeft verschillende sancties opgelegd aan Prigozhin en zijn bedrijven, waaronder een reisverbod en bevriezing van zijn vermogen. De Europese Unie heeft ook sancties opgelegd aan Prigozhin en zijn bedrijven in verband met hun betrokkenheid bij de inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in 2016.

Hoewel Prigozhin al lange tijd een controversiële figuur was, zal zijn dood een grote impact hebben op de Russische politiek. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor Wagner Group en andere bedrijven die Prigozhin leidde, maar het is duidelijk dat er een grote leegte zal ontstaan in de Russische politiek.