Nederlandse industrie lijdt verlies in tweede kwartaal

De Nederlandse industrie heeft het moeilijk. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de industrie in het tweede kwartaal van 2020 een verlies geleden. Het verlies bedroeg 1,3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

Deze daling is vooral te wijten aan de coronacrisis. De pandemie heeft een grote impact gehad op de Nederlandse economie. Veel bedrijven zijn gedwongen hun productie te verminderen of zelfs stil te leggen. Dit heeft een negatieve invloed gehad op de industrie.

De daling in de industrie is ook terug te zien in andere sectoren. De bouwsector is bijvoorbeeld met 5,2 procent gedaald. Ook de detailhandel en de horeca hebben een terugval geleden.

De Nederlandse overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de economie te ondersteunen. Er zijn steunpakketten beschikbaar gesteld voor bedrijven die getroffen zijn door de crisis. Ook zijn er verschillende fiscale maatregelen genomen, zoals lagere belastingen en kortingen op energierekeningen.

Hoewel deze maatregelen bedoeld zijn om de economie te ondersteunen, is het nog te vroeg om te zeggen of ze effectief zijn. De cijfers van het CBS laten een duidelijk beeld zien van de schade die de pandemie heeft aangericht. Het herstel van de Nederlandse economie zal nog enige tijd in beslag nemen.