Honderd mensen herdenken 40 jaar na de racistische moord op Kerwin

Duinmeijer

Op zaterdag 9 november 2019 hebben honderd mensen in Amsterdam herdenking gehouden van de 40e verjaardag van de racistische moord op Kerwin Duinmeijer. Deze moord vond plaats op 9 november 1979 en was een van de meest schokkende racistische aanslagen in de Nederlandse geschiedenis.

Kerwin Duinmeijer was een 19-jarige jongen uit Amsterdam die op de avond van 9 november 1979 werd aangevallen door vijf blanke mannen. Ze schreeuwden racistische leuzen en sloegen hem met stokken en messen. Kerwin overleed later die avond aan zijn verwondingen.

De herdenking werd georganiseerd door de Stichting Kerwin Duinmeijer, een organisatie die is opgericht om het leven en de dood van Kerwin te herdenken. De herdenking begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan Kerwin. Vervolgens hielden verschillende sprekers een toespraak, waaronder de broer van Kerwin, die sprak over de impact van de moord op zijn familie.

De herdenking was ook een moment om stil te staan bij het racisme dat nog steeds bestaat in Nederland. De sprekers wezen erop dat er nog veel werk te doen is om racisme te bestrijden. Ook werd er gesproken over de noodzaak om racisme te benoemen en te bestrijden in alle lagen van de samenleving.

De herdenking van Kerwin Duinmeijer was een emotioneel moment voor iedereen die eraan deelnam. Het was een kans om stil te staan bij het leven en de dood van Kerwin, maar ook om te reflecteren op het racisme dat nog steeds bestaat in Nederland.