Tientallen doden na zware vuurgevechten in Libische hoofdstad Tripoli: Balans van slachtoffers stijgt na gevechten in Tripoli.

De Libische hoofdstad Tripoli is het toneel van zware gevechten tussen verschillende milities. De gevechten hebben al geleid tot tientallen doden en veel meer gewonden. De slachtoffers zijn afkomstig uit beide kampen, maar de meeste slachtoffers zijn burgers.

Volgens de VN is de situatie in Tripoli verslechterd sinds de gevechten in april begonnen. Er zijn al meer dan 300 doden gevallen, waaronder veel burgers. Ook zijn er meer dan 1.500 gewonden gevallen. De VN waarschuwt dat de situatie nog verergerd kan worden als de gevechten voortduren.

De gevechten in Tripoli zijn ontstaan door een conflict tussen twee rivaliserende milities. De eerste groep is de Libische Nationale Leger (LNA), die wordt gesteund door het leger van Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. De tweede groep is de Government of National Accord (GNA), die wordt gesteund door Turkije.

De twee groepen hebben al meerdere malen geprobeerd om elkaar te verslaan, maar tot nu toe zonder resultaat. De gevechten hebben al geleid tot ernstige schade aan infrastructuur, waaronder scholen, ziekenhuizen en woningen. Ook hebben veel burgers hun huizen moeten verlaten om te vluchten voor de gevechten.

De VN heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren en een politieke oplossing voor het conflict. Er wordt ook gewerkt aan een humanitaire oplossing voor de mensen die hun huizen moeten verlaten. Maar het is nog onduidelijk of de partijen bereid zijn om tot een akkoord te komen.

Het conflict in Tripoli toont aan dat er nog veel werk moet worden verzet om vrede te brengen in Libiƫ. De VN roept daarom alle partijen op om hun wapens neer te leggen en te werken aan een politieke oplossing voor het conflict. Alleen dan kan er een einde komen aan deze bloedige strijd en kunnen de burgers weer veilig terugkeren naar hun huizen.