Klimaatactivist lijmt zich vast aan talkshowtafel tijdens live-uitzending Jinek

Klimaatactivist lijmt zich vast aan talkshowtafel tijdens live-uitzending Jinek

Een klimaatactivist heeft zich dinsdagavond tijdens de live-uitzending van het praatprogramma Jinek vastgelijmd aan de talkshowtafel. De activist, Jelle de Graaf, was in het programma te gast om te praten over de nieuwe manier van actievoeren van activisten.

Door onze nieuwsredactie

De afgelopen weken lijmden tal van Europese activisten zich vast op straat of in musea om klimaatverandering onder de aandacht te brengen. De Graaf was te gast in Jinek om daarover te vertellen en klom tijdens de uitzending plots op tafel.

“Kijk uit”, zei gelegenheidspresentator Beau van Erven Dorens terwijl De Graaf een tube lijm opende, de lijm in zijn handen smeerde en zichzelf vastplakte aan de tafel. “Dat is tweecomponentenlijm, in een liveprogramma”, merkte de presentator op. “Ik zit hier vast in een liveprogramma en ik ga het hier hebben over het klimaat en de ecologische crisis”, zei De Graaf.

Van Erven Dorens, die de talkshow tijdelijk overneemt van Eva Jinek omdat zij corona heeft, bleef met de activist in gesprek terwijl hij op tafel zat. Hij noemde de actie niet “heel sympathiek en beschaafd”. Andere tafelgasten kwamen door de actie niet aan het woord, zei Van Erven Dorens.

Na het reclameblok was de talkshowgast van de tafel af. “Het gaat goed met hem, hij is achter de schermen en hij is zich nu vast aan mijn kleedkamer aan het vastlijmen”, zei de presentator. De Graaf was samen met museumdirecteur Emilie Gordenker uitgenodigd om te praten over de recente acties van klimaatactivisten.

Zo besmeurden activisten van Just Stop Oil het wassen beeld van koning Charles in het Londense Madame Tussauds maandag met taart om aandacht te vragen voor het klimaat. Eerder werden schilderijen van Vincent van Gogh en Claude Monet met een blik tomatensoep en aardappelpuree besmeurd. Ook hebben activisten zich meerdere keren vastgelijmd aan kunstwerken.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.


Lees meer over:

MediaBeau van Erven DorensKlimaatBinnenlandMedia en Cultuur