Ons geld kost de banken veel geld

Ons geld kost de banken veel geld

De manieren waarop wij ons geld al dan niet besteden, kost de banken handenvol geld. Uit nieuw onderzoek van Betaalvereniging Nederland blijkt dat de banken vorig jaar gezamenlijk een verlies op het zogeheten betalingsverkeer leden van 570 miljoen euro. In een vorig soortgelijk onderzoek uit 2005, was dat nog 23 miljoen euro.

Nederland is bovendien het enige Europese land waarop de banken verlies draaien op zaken als contant geld en pinbetalingen. Volgens Betaalvereniging Nederland is alleen het betalingsverkeer van consumenten verlieslatend, aan zakelijk betalingsverkeer wordt wel verdiend.

Bij consumenten wordt alleen geld overgehouden aan het geld dat rondgepompt wordt via creditcards en de betaalrekeningen die we aanhouden. “Voornamelijk als gevolg van rente-inkomsten”, aldus de Betaalvereniging.

Op alle andere zaken, leggen de banken geld toe. Dat leverde de banken een verliespost op van ruim 1,1 miljard euro. Banken zijn steeds meer geld kwijt aan ‘risico- en compliancekosten’. Dat heeft te maken met veiligheid van het betalingsverkeer en controles op geldstromen.