Polen arresteert Russen wegens promotie van Wagner-huurlingen

Polen heeft onlangs twee Russische staatsburgers gearresteerd in verband met het promoten van Wagner-huurlingen. De twee mannen, die bekend staan als Aleksandr K. en Yevgeniy V., zijn beschuldigd van het bevorderen van de activiteiten van Wagner-huurlingen in Oost-Oekraïne.

De Russische autoriteiten hebben de arrestatie veroordeeld als een schending van de internationale rechten van de Russische staatsburgers. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, is de arrestatie een voorbeeld van de politieke vervolging van Russische staatsburgers door Polen.

Wagner-huurlingen zijn een privé-militie die vaak wordt ingezet door de Russische regering om te helpen bij militaire operaties in andere landen. Deze huurlingen zijn betrokken geweest bij verschillende conflicten, waaronder de oorlog in Syrië en de oorlog in Oost-Oekraïne.

De Polen hebben beweerd dat de twee mannen betrokken waren bij het promoten van de activiteiten van Wagner-huurlingen in Oost-Oekraïne. Volgens de Poolse autoriteiten hebben de twee mannen geld verzameld voor de huurlingen en hebben ze geprobeerd om meer mensen te werven voor hun activiteiten.

De Poolse autoriteiten hebben ook beweerd dat de twee mannen betrokken waren bij het verstrekken van wapens en munitie aan Wagner-huurlingen. De twee mannen zijn momenteel in hechtenis en worden verdacht van het overtreden van de Poolse wetten over terrorisme en buitenlandse militaire operaties.

Hoewel de Russische autoriteiten de arrestatie hebben veroordeeld, benadrukken ze dat ze geen steun bieden aan Wagner-huurlingen. Ze stellen dat hun land geen betrokkenheid heeft bij de activiteiten van Wagner-huurlingen en dat ze niet betrokken zijn bij militaire operaties buiten hun eigen grenzen.