Marokko zet weerrecord: meer dan 50 graden voor eerste keer in geschiedenis

Marokko heeft een nieuw weerrecord gevestigd. In de stad Ouargla in het zuiden van het land is het voor de eerste keer in de geschiedenis warmer dan 50 graden Celsius gemeten.

De temperatuur van 51,3 graden Celsius werd gemeten op 5 juli 2019. Het is het hoogste temperatuurrecord ooit gemeten in Afrika. Het vorige record stond op 50,2 graden Celsius, gemeten in Kebili, Tunesië in 1931.

Deze extreem hoge temperaturen zijn een gevolg van een hittegolf die Marokko en andere delen van Noord-Afrika al enkele weken treft. De hittegolf is veroorzaakt door een warm luchtstroom die vanuit het zuiden naar het noorden trekt.

Het weerrecord is niet alleen een bron van bezorgdheid voor de Marokkaanse bevolking, maar ook voor de hele wereld. Er wordt gevreesd dat deze extreme temperaturen een gevolg zijn van klimaatverandering, waardoor weerpatronen steeds meer onvoorspelbaar worden.

De Marokkaanse overheid heeft maatregelen genomen om de bevolking te beschermen tegen de hittegolf. Er zijn speciale lokalen geopend waar mensen koelte kunnen zoeken, en er is extra water beschikbaar gesteld voor de bevolking. Ook wordt er geadviseerd om overdag binnen te blijven en alleen ‘s avonds naar buiten te gaan.

Hoewel Marokko nu het hoogste temperatuurrecord ooit gemeten in Afrika heeft, is het nog steeds ver verwijderd van de wereldrecordhouders. De hoogste temperatuur ooit gemeten was 56,7 graden Celsius in Death Valley, Californië in 1913.