Niger: Militaire Junta benoemt Nieuwe Premier na Staatsgreep

De militaire junta in Niger heeft een nieuwe premier benoemd na een staatsgreep. De staatsgreep vond plaats op 18 februari 2021, waarbij de militaire junta de macht greep en de toenmalige president Mahamadou Issoufou afzette.

De nieuwe premier is Brigadier-generaal Mohamed Bazoum. Hij is een voormalig minister van Binnenlandse Zaken en was een van de leidende figuren in de staatsgreep. Bazoum heeft de steun van de militaire junta gekregen om de nieuwe premier te worden.

De staatsgreep heeft veel onrust veroorzaakt in Niger. Er zijn protesten uitgebroken in verschillende delen van het land, waarbij demonstranten de militaire junta veroordelen en eisen dat de oude regering wordt hersteld. De militaire junta heeft echter gezegd dat ze de macht niet zullen afstaan en dat ze Bazoum als premier zullen benoemen.

De Verenigde Naties hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de situatie in Niger. Ze hebben gezegd dat ze de staatsgreep afkeuren en eisen dat de militaire junta de macht teruggeeft aan de burgerregering.

Het is nog onduidelijk wat er gaat gebeuren in Niger. De militaire junta lijkt vastbesloten om hun machtspositie te behouden, maar het is onwaarschijnlijk dat ze de internationale druk kunnen weerstaan. Het is afwachten wat er gaat gebeuren in het land.