Adidas en Gap beëindigen samenwerking met Ye na antisemitische uitspraken

Adidas en Gap beëindigen samenwerking met Ye na antisemitische uitspraken

Adidas en modewinkelketen Gap hebben de samenwerking met Ye met onmiddellijke ingang beëindigd. De aanleiding tot dit besluit zijn de recente antisemitische uitspraken van de rapper.

Door onze entertainmentredactie

Ye werkte sinds 2015 samen met het Duitse sportmerk. “Adidas tolereert antisemitisme en andere vormen van haat niet. Ye’s recente uitspraken en acties zijn onacceptabel, haatdragend en gevaarlijk”, schrijft het bedrijf in een verklaring. Dat betekent dat er geen producten van de Yeezy-lijn meer worden gemaakt en dat er geen betalingen meer worden gedaan aan Ye en zijn bedrijven.

Voor adidas zelf heeft de beslissing ook negatieve gevolgen. Naar verwachting verliest het bedrijf ongeveer 250 miljoen dollar (zo’n 253 miljoen euro) aan inkomsten door de beëindiging van de samenwerking.

Ye kwam de afgelopen tijd van meerdere kanten onder vuur te liggen. De artiest deed in verschillende interviews en op sociale media antisemitische uitspraken. Als gevolg daarvan werden zijn accounts op Twitter en Instagram geblokkeerd.

Eerder beëindigden modehuis Balenciaga en het Amerikaanse agentschap Creative Artists Agency hun samenwerking met de artiest al.

Gap haalt per direct alle kleding van Kanye ‘Ye’ West uit assortiment

Modewinkelketen Gap haalt per direct alle kleding die in samenwerking met Kanye ‘Ye’ West is ontworpen uit zijn assortiment. Ook heeft Gap de webshop YeezyGap.com uit de lucht gehaald.

“Antisemitisme, racisme en haat in welke vorm dan ook zijn onvergeeflijk en worden, overeenkomstig onze waarden, niet getolereerd”, schrijft Gap op zijn website.

Advocaten van Ye meldden onlangs dat de artiest zijn samenwerking met Gap had afgebroken omdat de winkelketen afspraken niet zou zijn nagekomen. Gap zegt Ye zelf de wacht te hebben aangezegd.


Lees meer over:

AchterklapYeadidasAntisemitismeMedia en Cultuur