Panama Papers-whistleblower eist miljoenen voor lekken documenten

De Panama Papers-whistleblower, John Doe, heeft miljoenen dollars geëist voor de lekken documenten die hij heeft verstrekt aan de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). De documenten bevatten informatie over belastingontduiking en andere financiële misdaden door bedrijven en rijke individuen over de hele wereld.

De Panama Papers werden voor het eerst gepubliceerd in april 2016. Het was een van de grootste lekken van financiële documenten ooit. De documenten bevatten informatie over meer dan 214.000 offshore-bedrijven, trusts en fondsen in 21 belastingparadijzen, waaronder Panama.

De documenten werden verstrekt door John Doe, een anonieme bron die beweert dat hij een voormalig werknemer is van een advocatenkantoor in Panama. Doe heeft gezegd dat hij de documenten heeft verstrekt om de wereld te laten zien hoe bedrijven en rijke individuen misbruik maken van belastingparadijzen om hun vermogen te verbergen.

Doe heeft nu miljoenen dollars geëist voor de documenten die hij heeft verstrekt. Hij stelt dat hij recht heeft op een financiële vergoeding voor zijn werk, omdat hij het risico heeft genomen om de documenten te verstrekken. Doe heeft gezegd dat hij de opbrengst van de vergoeding zal gebruiken om goede doelen te steunen.

Hoewel er veel steun is voor Doe’s doel, zijn er ook veel critici die beweren dat hij geld probeert te verdienen met de documenten die hij heeft verstrekt. Sommige critici stellen ook dat Doe’s actie een vorm van chantage is en dat hij zich schuldig maakt aan het misbruiken van de informatie die hij heeft verstrekt.

Hoe dan ook, Doe’s actie heeft veel aandacht gekregen en het is duidelijk dat hij niet van plan is om de documenten terug te nemen. Als Doe’s eis wordt ingewilligd, zou dit een precedent scheppen voor andere whistleblowers die informatie willen verstrekken.