Militaire interventie door West-Afrikaanse landen dreigt als coupplegers in Niger ultimatum negeren

De West-Afrikaanse landen hebben dreigementen geuit over militaire interventie als de coupplegers in Niger hun ultimatum negeren. Deze situatie is ontstaan nadat de militairen in Niger een staatsgreep uitvoerden en de president, Mahamadou Issoufou, afzette.

De West-Afrikaanse Economische Gemeenschap (ECOWAS) heeft een ultimatum gesteld aan de coupplegers om binnen drie dagen hun macht terug te geven aan de president. Als de coupplegers dit ultimatum negeren, zal ECOWAS militaire interventie overwegen.

De ECOWAS heeft al eerder militaire interventie gebruikt om een einde te maken aan conflicten in West-Afrika. In 2019 hebben ze bijvoorbeeld militaire actie ondernomen in Mali om de regering te helpen bij het bestrijden van rebellen.

De ECOWAS heeft ook een vredesmissie naar Niger gestuurd om te helpen bij het herstel van de democratie. De missie bestaat uit diplomaten en militairen die samenwerken met de regering om de coupplegers te overtuigen hun macht terug te geven.

Hoewel de ECOWAS zich heeft voorgenomen om vreedzame oplossingen te zoeken, zijn ze bereid om militaire interventie te overwegen als de coupplegers hun ultimatum negeren. Dit zou een grote stap zijn voor ECOWAS, maar het is nodig om de democratie in Niger te herstellen.