Poolse president ondertekent mildere versie van omstreden wet

De Poolse president Andrzej Duda heeft op donderdag een mildere versie van de omstreden rechtshervormingswet ondertekend. De wet, die eerder door het Poolse parlement was aangenomen, werd door veel Poolse burgers en internationale organisaties als een bedreiging voor de rechtsstaat gezien.

De wet beperkt de onafhankelijkheid van de Poolse rechterlijke macht en geeft de regering meer controle over de rechtspraak. Onder de hervormingen zijn onder andere veranderingen in de benoemingen van rechters, waardoor de regering meer invloed krijgt op de benoeming van rechters.

Hoewel de wet nog steeds controversieel is, heeft President Duda een aantal veranderingen aangebracht die de bezorgdheid van veel Poolse burgers en internationale organisaties verminderen. De hervormingen beperken de bevoegdheden van de regering om rechters te benoemen en beperken ook de mogelijkheid om rechters te ontslaan.

De Poolse president heeft ook aangekondigd dat hij een referendum over de wet zal organiseren, waarbij de Poolse burgers hun mening over de wet kunnen geven. Hoewel het referendum nog niet is gepland, is het een teken dat President Duda bereid is om naar de stem van het volk te luisteren.

Hoewel de wet nog steeds controversieel is, is het duidelijk dat President Duda heeft geprobeerd om de bezorgdheid van veel Poolse burgers en internationale organisaties te verminderen door een mildere versie van de wet te ondertekenen. Het referendum zal waarschijnlijk meer duidelijkheid geven over wat de Poolse bevolking denkt over de wet en of er verdere veranderingen nodig zijn.