Rusland en Oekraïne ruilen bijna 500 krijgsgevangenen uit

Rusland en Oekraïne hebben een historisch akkoord bereikt om bijna 500 krijgsgevangenen uit te wisselen. Het is de grootste uitwisseling van gevangenen sinds het begin van de oorlog in Oost-Oekraïne in 2014.

Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die het akkoord bekendmaakte, zullen er eindelijk families herenigd worden. Hij zei: “Vandaag is een historische dag voor Oekraïne en voor alle families die hun geliefden terug zullen krijgen.”

De uitwisseling zal plaatsvinden bij de stad Horlivka, in het oosten van Oekraïne. Rusland zal ongeveer 200 gevangenen vrijlaten, waaronder 24 zeelieden die in november 2018 werden gevangengenomen door de Russische marine. Oekraïne zal ongeveer 300 gevangenen vrijlaten, waaronder veel separatistische strijders.

De uitwisseling is een belangrijke stap in de pogingen van beide landen om de spanningen te verminderen. Hoewel er nog steeds veel verschillen zijn tussen Rusland en Oekraïne, is dit een positieve ontwikkeling die hoop biedt op een betere toekomst.