Rond de jaarwisseling zien plastisch chirurgen meer jongeren met ernstig letsel.

Rond de jaarwisseling zien plastisch chirurgen meer jongeren met ernstig letsel.

Rond de jaarwisseling zien plastisch chirurgen meer jongeren met ernstig letsel. Het is een trend die al jaren aanhoudt en waarvan de oorzaak nog steeds onduidelijk is. De verwondingen die deze jongeren oplopen, variƫren van ernstige brandwonden tot amputaties.

De meeste letsels zijn het gevolg van vuurwerk, maar er zijn ook andere oorzaken. Sommige jongeren komen in aanraking met vuurwerk dat niet goed is afgesteld of dat te krachtig is. Anderen worden gewond door ongelukken met knalvuurwerk of door het gebruik van illegaal vuurwerk.

Het is belangrijk om te weten dat deze letsels vaak blijvend zijn en dat ze een grote impact hebben op het leven van de jongeren. De verwondingen kunnen leiden tot fysieke beperkingen, maar ook tot psychische problemen.

Plastisch chirurgen doen er alles aan om de verwondingen te behandelen, maar het is belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van vuurwerk. Het is daarom belangrijk dat ouders hun kinderen goed voorlichten over de gevaren van vuurwerk en dat ze ervoor zorgen dat hun kinderen veilig met vuurwerk omgaan.

Het is ook belangrijk dat jongeren weten dat er alternatieve manieren zijn om de jaarwisseling te vieren, zoals het organiseren van een feest, een filmavond of een spelletjesavond. Op deze manier kunnen ze toch een leuke avond hebben, zonder dat ze in aanraking komen met gevaarlijk vuurwerk.