Het aantal bouwvergunningen daalt, ook volgend jaar nog een uitdaging

Het aantal bouwvergunningen dat in Nederland wordt afgegeven, daalt al enkele jaren. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal bouwvergunningen in 2019 met 6,2 procent gedaald ten opzichte van 2018. Ook voor 2020 zal het aantal bouwvergunningen waarschijnlijk nog verder dalen.

De daling van het aantal bouwvergunningen is een gevolg van de economische crisis die Nederland doormaakt. Door de crisis zijn er minder mensen die een huis willen kopen of verbouwen. Ook zijn er minder bedrijven die nieuwe panden willen bouwen of verbouwen. Daarnaast hebben veel gemeenten hun bouwvergunningenregels aangescherpt, waardoor het moeilijker is om een vergunning te krijgen.

De daling van het aantal bouwvergunningen is een grote uitdaging voor de bouwsector. Veel bedrijven in de sector hebben al grote verliezen geleden door de crisis en de daling van het aantal bouwvergunningen zal de situatie alleen maar verergeren. De overheid moet daarom maatregelen nemen om de bouwsector te ondersteunen.

De overheid kan bijvoorbeeld de regels voor het verkrijgen van bouwvergunningen versoepelen, zodat bedrijven eenvoudiger een vergunning kunnen krijgen. Ook kan de overheid subsidies verstrekken aan bedrijven in de bouwsector, zodat ze hun werkzaamheden kunnen voortzetten.

Het aantal bouwvergunningen dat in Nederland wordt afgegeven, daalt al enkele jaren. Ook voor 2020 zal het aantal bouwvergunningen waarschijnlijk nog verder dalen. Dit is een grote uitdaging voor de bouwsector. De overheid moet daarom maatregelen nemen om de bouwsector te ondersteunen, zoals het versoepelen van de regels voor het verkrijgen van bouwvergunningen en het verstrekken van subsidies aan bedrijven in de sector.