Navalny laat na drie weken van afwezigheid weer van zich horen: advocaat bezoekt hem in strafkamp

Na drie weken van afwezigheid heeft de Russische oppositieleider Alexei Navalny weer van zich laten horen. Volgens zijn advocaat heeft hij hem bezocht in een strafkamp in de buurt van Moskou.

Navalny, een leidende criticus van president Vladimir Poetin, werd op 17 januari gearresteerd toen hij terugkeerde naar Rusland vanuit Duitsland, waar hij behandeld werd voor een vergiftiging met een zenuwgas.

De arrestatie van Navalny veroorzaakte internationale verontwaardiging en protesten in Rusland. De autoriteiten hebben gereageerd met repressie, waaronder het arresteren van duizenden demonstranten.

Volgens Navalny’s advocaat, Olga Mikhailova, heeft ze hem vorige week bezocht in een strafkamp in de buurt van Moskou. Ze zei dat Navalny in goede gezondheid verkeert, maar dat hij zich zorgen maakt over de omstandigheden waarin hij verblijft.

De autoriteiten hebben de veroordeling van Navalny bekritiseerd en beweerden dat hij niet gevangen wordt gehouden in een strafkamp, maar in een gewone gevangenis. Ze hebben ook gezegd dat Navalny’s arrestatie volgens de wet is uitgevoerd.

Het is duidelijk dat Navalny’s situatie een bron van spanning is tussen Rusland en het Westen. Terwijl de Europese Unie en de Verenigde Staten druk uitoefenen op Rusland om Navalny vrij te laten, lijkt het erop dat de autoriteiten vastbesloten zijn om hem achter slot en grendel te houden.