Eindhovense onderzoekers verzenden het snelste digitale bericht ooit

Eindhovense onderzoekers verzenden het snelste digitale bericht ooit

Eindhovense onderzoekers hebben een wereldrecord gebroken door het snelste digitale bericht ooit te verzenden. Het bericht, dat bestond uit een foto van een schildpad, werd verzonden met een snelheid van 44,2 terabit per seconde.

De onderzoekers, verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), hebben de prestatie bereikt met behulp van een nieuwe technologie die bekend staat als ‘mode-locked lasers’. Met deze technologie kunnen data worden verzonden met een veel hogere snelheid dan voorheen mogelijk was.

Het team, bestaande uit onderzoekers van de TU/e, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Twente, heeft de technologie getest op een afstand van meer dan 1.000 kilometer. Ze slaagden erin om het bericht in slechts 0,8 milliseconde te verzenden.

Het team is van plan om de technologie verder te ontwikkelen zodat het ook kan worden gebruikt voor het verzenden van gegevens over lange afstanden. Dit zou een enorme verbetering betekenen voor het internet, waardoor data veel sneller kunnen worden verzonden.

De onderzoekers hopen dat hun technologie binnenkort op grote schaal kan worden toegepast. Ze zijn ervan overtuigd dat hun technologie een grote invloed zal hebben op de manier waarop we data over lange afstanden verzenden.