Rebellen en regering Ethiopië sluiten akkoord na twee jaar bloedige strijd
De rebellen in de Noord-Ethiopische regio Tigray en de regering van Ethiopië hebben woensdag afgesproken de twee jaar durende bloedige strijd te staken. Waarnemers spreken over een enorme diplomatieke doorbraak.
Het akkoord kwam er door bemiddeling van de Afrikaanse Unie, een organisatie van Afrikaanse landen.
Vertegenwoordigers van de Ethiopische regering en de Tigray-opstandelingen waren ruim een week geleden aan de vredesbesprekingen in de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria begonnen. Na de recente verovering van enkele grote steden in Tigray door regeringstroepen en hun bondgenoten, toonden de milities zich bereid tot het overleg.
De oorlog begon toen de regering troepen naar Tigray stuurde om een opstand de kop in te drukken. De rebellen uit Tigray domineerden met hun politieke partij bijna dertig jaar de Ethiopische coalitieregering, maar zij verloren in 2018 hun greep op de macht.
Miljoenen Ethiopiërs zwaar getroffen door conflict
Uitlatingen van de strijdende partijen gaven de afgelopen tijd weinig reden tot optimisme. Rebellenleider Debretsion Gebremichael dreigde nog tijdens de onderhandelingen de vijand “totaal” te verslaan.
De regering in Addis Abeba zei vrede te willen, maar was nog steeds bezig met operaties in het conflictgebied, gesteund door militairen van buurland Eritrea.
Intussen kampen in Tigray zes miljoen mensen met tekorten aan eten, geneesmiddelen en andere basisbehoeften. Het conflict heeft naar schatting honderdduizenden mensen het leven gekost. De Verenigde Staten noemden het conflict een van de ergste humanitaire crises ter wereld.