Maeslantkering sluit voor het eerst automatisch bij hoogwater

Maeslantkering sluit voor het eerst automatisch bij hoogwater

De Maeslantkering, gelegen in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, is een van de meest geavanceerde stormvloedkeringen ter wereld. De kering is ontworpen om de stad Rotterdam te beschermen tegen hoogwater. Afgelopen week heeft de kering voor het eerst automatisch gesloten bij hoogwater.

De Maeslantkering bestaat uit twee enorme schuiven die in staat zijn om het water van de Nieuwe Waterweg af te sluiten. De schuiven zijn ongeveer tweehonderd meter lang en wegen meer dan twee miljoen kilo. Ze worden bediend door computers die de waterstand in de Nieuwe Waterweg continu monitoren. Als de waterstand boven een bepaald niveau stijgt, sluiten de schuiven automatisch.

De Maeslantkering is een van de meest geavanceerde stormvloedkeringen ter wereld. Het systeem is ontworpen om Rotterdam te beschermen tegen hoogwater en is daarom van cruciaal belang voor de veiligheid van de stad. Door de kering te sluiten, wordt het waterniveau in de stad beperkt en wordt voorkomen dat gebouwen en andere infrastructuur worden overstroomd.

Hoewel de Maeslantkering al jarenlang in gebruik is, was het tot voor kort nog nooit gelukt om de schuiven automatisch te sluiten bij hoogwater. Afgelopen week is dit echter voor het eerst gelukt. De schuiven sloten precies op het juiste moment, waardoor er geen schade aan de stad is ontstaan.

De Maeslantkering is een belangrijke verdedigingslinie tegen hoogwater en heeft Rotterdam al vele jaren beschermd. Met het succesvolle automatische sluiten van de schuiven bij hoogwater is de veiligheid van de stad nog verder vergroot.