Museum Taiwan bekent onder druk dat servies ter waarde van 77 miljoen kapot is

Museum Taiwan bekent onder druk dat servies ter waarde van 77 miljoen kapot is


Een museum in Taiwan heeft onder druk toegegeven dat een kom, een theekopje en een bord zijn gebroken. Dat blijken drie dure foutjes: de kunststukken vertegenwoordigden een waarde van bijna 77 miljoen euro.

Het stokoude servies is gecreƫerd tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) en de daaropvolgende Qing-dynastie (1644-1912). De Britse krant The Guardian schrijft dat de objecten in de vijftiende en zeventiende eeuw zijn ontworpen.

De museumstukken zijn bij drie verschillende incidenten gebroken. Opmerkelijk genoeg vond het eerste incident al ruim een jaar geleden plaats, in februari 2021. Dat terwijl het porseleinen bordje recentelijk pas brak.

Volgens Taiwanese media zijn er aanwijzingen dat het museum de incidenten probeerde te verbergen. Zo werden de incidenten niet gemeld en zijn inspecties van de objecten uitgesteld tot herstelwerkzaamheden kunnen plaatsvinden.

De museumdirecteur ontkent deze beschuldigingen. Hij zegt dat hij de incidenten niet hoefde te rapporteren, omdat de kunstwerken simpelweg niet belangrijk genoeg waren.

Medewerker liet kom van bureau vallen

Het museum heeft zelf onderzoek gedaan naar de incidenten. Daarbij is volgens The Guardian ruim tien jaar aan camerabeelden doorgespit. In twee gevallen kon geen dader worden aangewezen. Alleen bij het breken van de kom werd duidelijk dat er sprake was van nalatigheid.

Een medewerker zou de kom op een metershoog bureau hebben gezet, waarna die naar beneden viel. “Toen brak hij, zoals een kom doet bij een val van die hoogte”, zegt de museumdirecteur tegen de Britse krant.


Lees meer over:

OpmerkelijkMuseaMedia en Cultuur