Steenkoolverbruik steeg tot 2023, maar daalt daarna

Steenkool is een van de meest gebruikte energiebronnen ter wereld. Het is een goedkope en betrouwbare bron van energie, maar het heeft ook een aantal nadelen. Het is een van de meest vervuilende energiebronnen en het veroorzaakt ook veel luchtverontreiniging. Daarom is er de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor het verminderen van het steenkoolverbruik.

Volgens de Internationale Energie Agentschap (IEA) zal het steenkoolverbruik wereldwijd stijgen tot 2023. Dit komt omdat veel landen nog steeds afhankelijk zijn van steenkool voor hun energiebehoeften. Na 2023 zal het verbruik echter afnemen, omdat steeds meer landen overstappen op hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind en water.

De overgang naar hernieuwbare energiebronnen is een positieve ontwikkeling, omdat het de luchtverontreiniging en de uitstoot van broeikasgassen vermindert. Het is ook goed voor het milieu, omdat hernieuwbare energiebronnen schoner en duurzamer zijn dan steenkool. Daarnaast zijn hernieuwbare energiebronnen ook goedkoper in de lange termijn, omdat ze geen brandstof kosten.

Hoewel het steenkoolverbruik de komende jaren zal stijgen, is het belangrijk om te beseffen dat dit alleen maar tijdelijk is. Uiteindelijk zullen steeds meer landen overstappen op hernieuwbare energiebronnen, waardoor het steenkoolverbruik afneemt. Dit is goed nieuws voor het milieu en voor de toekomst van de planeet.