Zweedse regering eist vrijlating van EU-diplomaat die in Iran doodstraf riskeert

De Zweedse regering heeft een dringend beroep gedaan op de Iraanse autoriteiten om de EU-diplomaat Ahmadreza Djalali vrij te laten. Djalali, een Zweedse staatsburger met een Iraanse achtergrond, is in 2016 gearresteerd in Iran en veroordeeld tot de doodstraf.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström heeft de Iraanse autoriteiten gevraagd om Djalali vrij te laten. Wallström zei dat de veroordeling van Djalali “in strijd is met het internationaal recht en de mensenrechten”.

De Zweedse regering heeft ook aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de zaak van Djalali. Volgens de Zweedse regering is er geen bewijs dat Djalali schuldig is aan de beschuldigingen die tegen hem zijn ingebracht.

De Europese Unie heeft ook gepleit voor de vrijlating van Djalali. De EU-hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken Federica Mogherini heeft gezegd dat de EU “de situatie van Djalali nauwlettend volgt en sterk pleit voor zijn onmiddellijke vrijlating”.

De Zweedse regering is vastbesloten om te blijven vechten voor de vrijlating van Djalali. Wallström heeft gezegd dat de Zweedse regering “alles in het werk zal stellen om ervoor te zorgen dat Djalali wordt vrijgelaten”.