Zes jongeren veroordeeld voor betrokkenheid bij onthoofding van Franse leraar Paty

Zes jongeren veroordeeld voor betrokkenheid bij onthoofding van Franse leraar Paty

Vandaag hebben zes jongeren in Frankrijk een veroordeling gekregen voor hun betrokkenheid bij de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty. Paty werd op 16 oktober 2020 vermoord nadat hij een les had gegeven over vrijheid van meningsuiting.

De zes veroordeelden, die tussen de 14 en 17 jaar oud zijn, werden beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord. De veroordelingen variëren van twee tot vijf jaar gevangenisstraf. Een van de veroordeelden, een minderjarige, kreeg een gesloten jeugdinstellingstraf.

De veroordelingen kwamen er na een rechtszaak die meer dan twee maanden duurde. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de veroordeelden betrokken waren bij het verspreiden van een video waarin Paty werd aangevallen. De video werd verspreid via sociale media, waardoor veel mensen opgeroepen werden om wraak te nemen op Paty.

De moord op Paty schokte Frankrijk en de rest van de wereld. De Franse president Emmanuel Macron omschreef de moord als een “terroristische aanslag” en riep op tot sterkte en solidariteit.

De veroordeling van de zes jongeren is een belangrijke stap in het proces om recht te doen aan Paty en zijn familie. Het is ook een duidelijk signaal dat terrorisme en gewelddadige aanslagen niet getolereerd worden in Frankrijk.