Salmonella-uitbraak in VS en Canada veroorzaakt dodelijke slachtoffers

De afgelopen maanden hebben de Verenigde Staten en Canada te maken gehad met een salmonella-uitbraak die dodelijke slachtoffers heeft geëist. De uitbraak is veroorzaakt door een bacterie genaamd Salmonella Newport, die voorkomt in rauw vlees. Deze bacterie kan ernstige diarree, koorts, buikpijn en misselijkheid veroorzaken.

De uitbraak begon in januari 2019 in de Verenigde Staten en heeft sindsdien meer dan 200 gevallen opgeleverd. In Canada werden in februari 2019 meer dan 50 gevallen gemeld. In beide landen zijn er dodelijke slachtoffers gevallen.

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de uitbraak. Ze hebben vastgesteld dat de uitbraak is veroorzaakt door een bepaald type rundvlees dat in beide landen wordt verkocht. Het vlees is verkocht door verschillende supermarkten en restaurants.

De CDC raadt aan dat consumenten alleen gekookt vlees eten en hun handen wassen na het aanraken van rauw vlees. Ze adviseren ook om goed gekookt vlees te bewaren bij een temperatuur lager dan 4°C en om het vlees niet langer dan twee dagen te bewaren.

Om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen, adviseren de CDC ook om het vlees goed te koken, om geen rauw vlees te gebruiken bij het koken van andere voedingsmiddelen, en om alle benodigdheden die zijn gebruikt bij het koken van rauw vlees goed te wassen.

Hoewel deze uitbraak dodelijke slachtoffers heeft geëist, is het belangrijk om te onthouden dat salmonella-infecties meestal mild zijn en met behulp van antibiotica kunnen worden behandeld. Als u echter symptomen van een salmonella-infectie ervaart, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.