Begrafenis van overleden migranten in ongemarkeerde graven doorheen de EU

De Europese Unie (EU) is een vereniging van landen die samenwerken om de levens van hun burgers te verbeteren. Een belangrijk deel van deze samenwerking is het verzekeren van een waardig levenseinde voor iedereen, ongeacht hun achtergrond. Helaas is er een groeiend probleem met betrekking tot migranten die in ongemarkeerde graven worden begraven.

In veel Europese landen worden migranten die overlijden vaak begraven in ongemarkeerde graven. Dit komt omdat hun families vaak niet in staat zijn om de kosten van een begrafenis te betalen, of omdat ze geen toegang hebben tot de officiƫle begrafenisinstellingen. Dit betekent dat de overledene geen waardige begrafenis krijgt, wat een grote schande is voor de familie en vrienden.

De EU heeft verschillende maatregelen genomen om dit probleem aan te pakken. Het Europees Parlement heeft bijvoorbeeld een resolutie aangenomen die de lidstaten oproept om ervoor te zorgen dat migranten die overlijden een waardige begrafenis krijgen. Ook heeft de Europese Commissie een fonds opgericht om de kosten van begrafenissen te dekken voor mensen die niet in staat zijn om deze kosten zelf te betalen.

Hoewel deze maatregelen een goed begin zijn, is er nog veel werk te doen. Er moet meer worden gedaan om ervoor te zorgen dat migranten die overlijden een waardige begrafenis krijgen, in plaats van dat ze in ongemarkeerde graven worden begraven. De EU moet ook meer doen om ervoor te zorgen dat families en vrienden van overledene migranten toegang hebben tot officiƫle begrafenisinstellingen, zodat ze hun dierbaren een waardige afscheidsceremonie kunnen geven.