Israël voert volgens eigen verklaring ‘intense gevechten’ in Khan Younis

Israël voert momenteel ‘intense gevechten’ in de stad Khan Younis in de Gazastrook. Volgens Israëlische bronnen is deze actie bedoeld om de veiligheid van Israël te waarborgen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft verklaard dat de actie gericht is op het bestrijden van terroristische activiteiten in de Gazastrook. Hij beweerde dat Israël geen andere keuze had dan te reageren op de aanvallen vanuit Gaza.

De Palestijnse autoriteiten hebben echter beweerd dat de Israëlische actie onrechtmatig is en dat het een oorlogsmisdaad is. Ze hebben aangevoerd dat Israël de internationale regels overtreedt door zonder toestemming militaire acties uit te voeren in een bezet gebied.

De Verenigde Naties hebben gepleit voor een onmiddellijke staak van de gevechten en voor een politieke oplossing voor het conflict. De VN-Veiligheidsraad heeft een verklaring uitgegeven waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijke staak van alle militaire activiteiten en tot een humanitaire pauze.

Hoewel er verschillende partijen zijn die vrede willen, lijkt het erop dat de situatie in Khan Younis alleen maar verslechtert. De Israëlische acties hebben ertoe geleid dat de spanningen tussen Israël en Palestina verder zijn toegenomen. Het is cruciaal dat er een politieke oplossing wordt gevonden die beide partijen tevreden stelt. Alleen zo kan er een eind komen aan de intense gevechten in Khan Younis.