RIVM onderzoekt oorzaak van stijging aantal patiënten met longontsteking bij huisarts: dit is wat er aan de hand is

RIVM onderzoekt oorzaak van stijging aantal patiënten met longontsteking bij huisarts: dit is wat er aan de hand is

De afgelopen maanden is het aantal patiënten met longontsteking bij huisartsen sterk toegenomen. Om de oorzaak van deze stijging te achterhalen, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek gedaan. Uit dit onderzoek is gebleken dat er verschillende factoren zijn die de stijging kunnen verklaren.

Ten eerste is er de toename van het aantal patiënten met een lage weerstand. Door de veranderingen in het klimaat, zoals extreme temperaturen, is het voor mensen met een lage weerstand moeilijker om zichzelf te beschermen tegen infecties. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op longontsteking.

Daarnaast is er ook een toename van het aantal mensen met een chronische ziekte. Mensen met een chronische ziekte hebben een verminderde weerstand en zijn daardoor gevoeliger voor infecties. Ook dit kan leiden tot een verhoogd risico op longontsteking.

Verder is er ook een toename van het aantal mensen met een verminderde immuniteit. Door verschillende factoren, zoals stress, slechte voeding en onvoldoende slaap, kan de immuniteit van mensen afnemen. Dit kan ook leiden tot een verhoogd risico op longontsteking.

Tot slot is er ook een toename van het aantal mensen met een allergie. Allergieën kunnen de luchtwegen irriteren en daardoor de kans op longontsteking verhogen.

Het RIVM onderzoek heeft dus aangetoond dat er verschillende factoren zijn die de stijging van het aantal patiënten met longontsteking bij huisartsen kunnen verklaren. Om deze stijging tegen te gaan, is het belangrijk dat mensen hun weerstand verhogen door gezond te eten, voldoende te slapen en stress te verminderen. Daarnaast is het ook belangrijk om allergieën te behandelen en chronische ziekten goed in de gaten te houden.