Europese Commissie stuit op weerstand bij het halveren van bestrijdingsmiddelen in 2030

De Europese Commissie heeft een ambitieus plan voorgesteld om de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die in de EU worden gebruikt te halveren in 2030. Hoewel dit een goede stap zou zijn om de milieu-impact van landbouw te verminderen, is er veel weerstand tegen het plan.

Veel boeren en landbouworganisaties zijn bezorgd dat de vermindering van bestrijdingsmiddelen hun bedrijven ernstig zal schaden. Ze zeggen dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen noodzakelijk is om de oogst te beschermen tegen plagen en ziekten. Zonder deze middelen zouden veel boeren hun bedrijven moeten sluiten.

Ook zijn er bezorgdheden over de kosten van het vervangen van bestrijdingsmiddelen door andere methoden. Boeren zullen meer geld moeten uitgeven aan alternatieve middelen zoals biologische bestrijding, wat hun winstmarges kan verminderen.

Er wordt ook gevreesd dat de vermindering van bestrijdingsmiddelen de voedselprijzen zal verhogen. Als boeren meer geld moeten uitgeven aan alternatieve methoden, zullen ze meer geld vragen voor hun producten. Dit kan leiden tot hogere voedselprijzen voor consumenten.

Hoewel de Europese Commissie heeft geprobeerd om de weerstand tegen het plan te verminderen door financiƫle steun aan boeren te bieden, is er nog steeds veel weerstand. Er is een duidelijke behoefte aan meer onderzoek naar alternatieve bestrijdingsmethoden die minder milieu-impact hebben en betaalbaar zijn voor boeren. Als dit kan worden bereikt, kan het halveren van bestrijdingsmiddelen in 2030 een realiteit worden.