VN-rapport: Minstens 10.000 burgerslachtoffers door oorlog in Oekraïne

De Verenigde Naties hebben een rapport uitgebracht waarin staat dat minstens 10.000 burgerslachtoffers zijn gevallen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het rapport is gebaseerd op informatie verzameld door de VN-missie in Oekraïne, die de situatie in het land sinds 2014 monitort.

Volgens het rapport zijn er sinds 2014 meer dan 13.000 mensen gedood als gevolg van de oorlog, waarvan minstens 10.000 burgers. Het aantal slachtoffers onder de burgerbevolking is de afgelopen jaren gestegen, wat wijst op een toenemende humanitaire crisis in het land.

Het rapport benadrukt dat het aantal slachtoffers onder burgers waarschijnlijk veel hoger is dan de officiële cijfers. Er zijn veel gevallen waarin mensen niet als slachtoffer van de oorlog worden geregistreerd, omdat hun families geen toegang hebben tot de juiste informatie of middelen om hun verlies te melden.

Het rapport stelt ook dat er veel burgerslachtoffers zijn onder kinderen, vrouwen en ouderen. De VN-missie in Oekraïne heeft geconstateerd dat er meer dan 2.000 kinderen zijn gedood als gevolg van de oorlog, waarvan meer dan 1.000 burgerslachtoffers.

De VN-missie heeft ook geconstateerd dat er meer dan 3.000 vrouwen zijn gedood als gevolg van de oorlog, waarvan meer dan 2.000 burgerslachtoffers. Ouderen zijn ook sterk getroffen door de oorlog, met meer dan 2.000 doden als gevolg van de strijd.

Het VN-rapport benadrukt dat er dringend maatregelen moeten worden genomen om het leed van de burgerbevolking te verminderen. De VN-missie in Oekraïne roept alle betrokken partijen op om hun inspanningen te versterken om de humanitaire crisis in Oekraïne te verminderen en het leed van de burgerbevolking te verlichten.