TOP Oss vraagt bij duel met PEC aandacht voor compensatie arbeiders in Qatar

TOP Oss vraagt bij duel met PEC aandacht voor compensatie arbeiders in Qatar

De Keuken Kampioen Divisie-wedstrijd van TOP Oss vrijdag tegen PEC Zwolle staat geheel in het teken van de oproep aan wereldvoetbalbond FIFA en de Qatarese autoriteiten om arbeiders te compenseren, meldt de Brabantse club maandag. TOP Oss werkt daarbij samen met Amnesty International.

Amnesty International en diverse Europese voetbalbonden, waaronder de KNVB, hebben de FIFA herhaaldelijk opgeroepen een compensatiefonds op te zetten voor uitgebuite arbeidsmigranten in Qatar. Dat fonds zou moeten bestaan uit 440 miljoen dollar (445 miljoen euro), gelijk aan het prijzengeld voor het WK.

TOP Oss heeft niet de illusie dat het als kleine club uit het Nederlandse voetbal het verschil gaat maken. “Maar het is goed dat deze misstanden van meerdere kanten belicht worden”, zegt aanvoerder Rick Stuy van den Herik op de website van TOP Oss.

“We kunnen het niet meer veranderen, maar we kunnen wel besef creëren. Om als voetbalwereld ten minste te proberen de mensen die hieronder te lijden hebben gehad, te helpen en te voorkomen dat zoiets in de toekomst opnieuw gebeurt.”

De spelers van TOP Oss zullen voorafgaand aan het duel met PEC de warming-up doen in een speciaal daarvoor ontworpen zwart shirt met het logo van Amnesty. Het shirt wordt ook verkocht en de opbrengst gaat naar de mensenrechtenorganisatie.

Daarnaast biedt TOP Oss toeschouwers in het Frans Heesen Stadion de mogelijkheid om de petitie van Amnesty te ondertekenen. Deze petitie werd onlangs geopend door Amnesty.

TOP Oss, de huidige nummer achttien van de Keuken Kampioen Divisie, benadrukt dat het niet wil dat Oranje zich terugtrekt voor het WK. “Dit is geen statement van ons tegen de deelname van het Nederlands elftal, of het bezoek van hoogwaardigheidsbekleders aan het WK”, zegt algemeen directeur Jack van Lieshout. “Het is een oproep vóór een eerlijke behandeling en financiële compensatie van de arbeiders daar.”