Tientallen mkb'ers stoppen ondanks compensatieregeling voor energie

Tientallen mkb’ers stoppen ondanks compensatieregeling voor energie


Steeds meer kleine ondernemers, zoals bakkers, groenteboeren, slagers en wasserettes, stoppen ermee omdat ze hoge energierekeningen niet meer kunnen betalen. “Het gaat inmiddels om tientallen ondernemingen en dat gaat de komende tijd alleen maar toenemen”, zegt voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL in gesprek met NU.nl.

Het kabinet zet maximaal 3,1 miljard euro opzij voor steun aan middelgrote en kleine bedrijven die veel energie verbruiken. Maar dat geld komt voor een deel van de bedrijven te laat. Als het überhaupt al genoeg is om te kunnen blijven bestaan.

Doordat het invullen van de regeling tijd kost, en de ingreep getoetst moet worden aan Europese regels, gaat het loket mogelijk pas in april 2023 open.

Bedrijven komen in aanmerking als hun energiekosten minstens 12,5 procent van hun omzet vormen. De steun gaat alleen naar mkb’ers met een verbruik van minimaal 5.000 kuub gas of 50.000 kilowattuur aan stroom. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen kunnen de helft van de stijging van de energiekosten vergoed krijgen. Er geldt een maximumbedrag van 160.000 euro per onderneming.

“Er komt in deze tijden heel veel op ondernemers af: de hoge energierekening, de inflatie, de krapte op de arbeidsmarkt en het terugbetalen van private en belastingschulden. Daar komt het ziekteverzuim nog eens bovenop. De onzekerheid zal de komende maanden alleen maar verder toenemen”, aldus werkgeversvoorman Biesheuvel.

Bakker, groenteboer en slager in zwaar weer

De hoge kosten voor grondstoffen en energie hebben bijvoorbeeld hun weerslag op de bakkerijsector. Volgens de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) hebben inmiddels zo’n twintig bakkerijen de deuren gesloten sinds de inflatie tot grote hoogte is gestegen.

De lokale groenteverkoper boerde tijdens de coronacrisis nog goed, maar heeft het momenteel zwaar vanwege de hoge energierekening. Directeur Marco Maasse van branchevereniging Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland krijgt steeds meer meldingen van ondernemers die niet meer verder kunnen en besluiten te stoppen. De teller staat inmiddels op meer dan tien bedrijven. “Gemiddeld komt er een per dag bij.”

Bij de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) komen steeds meer vragen binnen van ondernemers wat zij moeten doen als ze willen stoppen. De branchevereniging voor ambachtelijke slagers laat weten dat er een aantal bedrijven is gestopt. “Er zijn verder gezonde ondernemingen die ook de deuren willen sluiten vanwege de stijgende kosten. Ondernemers moeten anders hun eigen vermogen opeten, dus dan heeft het weinig zin meer”, zegt een woordvoerder.

Sommige bedrijven hebben productie afgeschaald

Ook in de metaal- en chemiesector en de tuinbouw luiden bedrijven de noodklok. Daar wordt de productie in sommige gevallen afgeschaald. “In de tuinbouw staat de verlichting nog maar zes uur aan en in de chemie liggen er al bedrijven stil. Dat is een aanslag op onze economie”, zegt Biesheuvel. Aluminiumsmelterij Aldel in Delfzijl is zelfs failliet. De aluminiumfabriek lag al sinds begin september stil. Door de hoge gasprijzen was het onmogelijk geworden om nog rendabel te produceren.

Biesheuvel pleit voor een generieke regeling, zodat er geen discussie is welk bedrijf wel of niet in aanmerking komt. “Veel mkb’ers geven aan dat ze niet op kunnen tegen een energierekening die zo fors stijgt. Bovendien raakt dit een hele keten. Wij roepen het kabinet dan ook op om met een overgangsmaatregel te komen, waarbij ondernemers een voorschot krijgen en hun rekeningen kunnen betalen, zodat ze de winter door kunnen komen.”