Coach Hayes moet voetbalsters VS naar nieuw succes leiden met record salaris.

Coach Hayes moet voetbalsters VS naar nieuw succes leiden met record salaris.

Coach Hayes heeft een belangrijke taak voor de boeg: hij moet de vrouwenvoetbalploeg van de Verenigde Staten naar nieuw succes leiden. En dat komt met een record salaris.

De Amerikaanse voetbalbond heeft aangekondigd dat Vrouwenvoetbalcoach Vlatko Andonovski, beter bekend als Coach Hayes, de nieuwe coach van de nationale ploeg wordt. Hij volgt Jill Ellis op, die de VS naar twee wereldkampioenschappen leidde.

Coach Hayes krijgt een record salaris van $1,5 miljoen per jaar. Dit is meer dan twee keer zoveel als zijn voorganger Ellis kreeg. Het is ook meer dan wat de mannelijke coach van de VS krijgt.

Deze stap is een grote stap voorwaarts voor vrouwenvoetbal. Het laat zien dat de Amerikaanse voetbalbond erkent dat vrouwenvoetbal evenveel waard is als mannenvoetbal.

Coach Hayes heeft al veel ervaring met vrouwenvoetbal. Hij heeft de laatste vier jaar gewerkt bij de National Women’s Soccer League (NWSL). Daar leidde hij Reign FC naar de play-offs in 2019 en 2020.

Het is nu aan Coach Hayes om de VS naar nieuw succes te leiden. Als hij dat lukt, zal hij een grote rol spelen in het veranderen van het beeld van vrouwenvoetbal in de VS.