Paus Franciscus ontslaat bisschop met conservatieve opvattingen die hem vaak bekritiseerde

Paus Franciscus heeft een bisschop ontslagen die bekend stond om zijn conservatieve opvattingen en die de paus vaak bekritiseerde. De bisschop, Carlo Maria Viganò, was een voormalig apostolisch nuntius in de Verenigde Staten.

Viganò had eerder geprobeerd de paus tegen te werken door openlijk tegen hem te protesteren. Hij had ook een brief geschreven waarin hij de paus beschuldigde van het negeren van seksueel misbruik door geestelijken.

De paus heeft Viganò’s ontslag bevestigd in een brief aan de bisschop, waarin hij zei dat hij zijn “onvermogen om de pastorale verantwoordelijkheid te dragen” had erkend. De paus voegde eraan toe dat hij Viganò’s “onvermogen om de pastorale verantwoordelijkheid te dragen” niet langer kon tolereren.

Het ontslag van Viganò is een duidelijk signaal dat de paus geen tolerantie heeft voor conservatieve opvattingen die hem bekritiseerden. Het is ook een teken dat de paus bereid is om zijn autoriteit te gebruiken om mensen die zich niet houden aan zijn leer en visie te verwijderen.

De paus heeft ook laten weten dat hij ervoor wil zorgen dat de Kerk een open en inclusieve gemeenschap is waar iedereen welkom is, ongeacht hun geloofsovertuiging. Hij wil ook dat de Kerk een plek is waar mensen met verschillende opvattingen elkaar kunnen ontmoeten en respecteren.

Het ontslag van Viganò is daarom een belangrijke stap in de richting van de paus om ervoor te zorgen dat de Kerk een plek is waar mensen met verschillende opvattingen elkaar kunnen ontmoeten en respecteren.