Minder asielzoekers dan verwacht, maar drukte blijft ook in 2021 aanhouden

Hoewel de verwachtingen voor 2021 wat betreft het aantal asielzoekers lager liggen dan in voorgaande jaren, blijft de drukte op de asielopvanglocaties aanhouden. Volgens de Nederlandse Organisatie voor Asielzoekers (NOvAS) zijn er in 2020 ongeveer 25.000 asielzoekers geregistreerd, wat een daling van bijna 20% is ten opzichte van 2019.

Deze daling wordt vooral veroorzaakt door de coronapandemie, waardoor veel landen hun grenzen hebben gesloten. Daarnaast hebben veel landen ook maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen illegaal de grens oversteken.

Hoewel het aantal asielzoekers in 2021 waarschijnlijk lager zal zijn dan in voorgaande jaren, blijft de drukte op de asielopvanglocaties hoog. De NOvAS verwacht dat er in 2021 ongeveer 20.000 asielzoekers zullen zijn. Dit betekent dat er nog steeds veel mensen zijn die op zoek zijn naar een veilige plek om te wonen.

Daarnaast is er ook een toename van het aantal asielzoekers dat al langere tijd in Nederland verblijft. Deze mensen hebben vaak al jarenlang geen verblijfsvergunning en kunnen daardoor niet terugkeren naar hun land van herkomst.

Om de drukte op de asielopvanglocaties te verlichten, heeft de overheid verschillende maatregelen genomen. Zo worden er bijvoorbeeld meer opvanglocaties geopend en wordt er meer geld uitgetrokken voor extra personeel en faciliteiten.

Hoewel het aantal asielzoekers in 2021 waarschijnlijk lager zal zijn dan in voorgaande jaren, blijft de drukte op de asielopvanglocaties aanhouden. De overheid neemt daarom verschillende maatregelen om de situatie te verlichten en om ervoor te zorgen dat asielzoekers een veilige plek hebben om te wonen.