Velzeboer wint in record 500 meter bij wereldbeker, ook tweede zege Schulting

Velzeboer wint in record 500 meter bij wereldbeker, ook tweede zege Schulting

Xandra Velzeboer heeft zondag op superieure wijze de 500 meter gewonnen bij de wereldbeker shorttrack in Montreal. De Nederlandse verbeterde het nationaal record van Suzanne Schulting en boekte haar tweede zege van dit weekend. Schulting was zelf de sterkste op de 1.000 meter.

De 21-jarige Velzeboer kwam in de finale over de finish in 42,123 seconden. Daarmee was de Culemborgse ruim twee tienden sneller dan het oude record van Schulting (42,330).

Velzeboer, die in april in Montreal wereldkampioene op de 500 meter werd, liet de concurrentie ruim achter zich. Ze bleef de Poolse specialiste Natalia Maliszewska bijna een seconde voor.

Eerder op de dag won Velzeboer haar kwartfinale en halve finale op overtuigende wijze. Ook daarin reed ze meteen weg bij de rest en kwam ze met een straatlengte voorsprong over de finish.

Velzeboer was zaterdag ook de sterkste op de 1.000 meter. Dat was haar eerste gouden medaille in de wereldbeker in haar carrière.

Op de tweede 1.000 meter van dit weekend ging Schulting met de overwinning aan de haal. De olympisch kampioene bleef Choi Min-jeong, Kim Gilli en Kim Geon-hee uit Zuid-Korea net voor in de finale.

Ook voor Schulting was het haar tweede zege van dit weekend. De Friezin won zaterdag al de 1.500 meter.

Op de 3.000 meter relay waren de Nederlandse vrouwen ook succesvol. Xandra en Michelle Velzeboer, Schulting en Selma Poutsma hielden Canada en Italië achter zich.