Kabinet levert Israël F-35-onderdelen ondanks risico op overtreding van het oorlogsrecht

Kabinet levert Israël F-35-onderdelen ondanks risico op overtreding van het oorlogsrecht

Het Nederlandse kabinet heeft onlangs bevestigd dat het Israëlische leger onderdelen voor de F-35-straaljager zal leveren, ondanks het risico dat dit in strijd is met het oorlogsrecht. Deze beslissing is omstreden omdat de F-35-onderdelen kunnen worden gebruikt in de bezette gebieden van Palestina.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, verklaarde dat de Nederlandse regering de levering van F-35-onderdelen aan Israël goedkeurt omdat deze “in overeenstemming is met de Nederlandse wetgeving en internationale verplichtingen”. Blok voegde eraan toe dat het kabinet “er alles aan doet om ervoor te zorgen dat er geen overtreding van het oorlogsrecht plaatsvindt”.

Hoewel de Nederlandse regering beweert dat de levering van F-35-onderdelen aan Israël in overeenstemming is met de internationale wetgeving, zijn er veel mensen die twijfelen aan deze stelling. Er zijn verschillende mensenrechtenorganisaties die beweren dat de levering van F-35-onderdelen aan Israël in strijd is met het oorlogsrecht omdat het kan worden gebruikt om Palestijnse burgers te bestrijden.

De Nederlandse regering heeft echter aangegeven dat het kabinet er alles aan doet om ervoor te zorgen dat er geen overtreding van het oorlogsrecht plaatsvindt. Het kabinet heeft ook aangegeven dat het Israëlische leger verplicht is om alle internationale wetgeving en verplichtingen na te leven.

Hoewel de Nederlandse regering beweert dat de levering van F-35-onderdelen aan Israël in overeenstemming is met de internationale wetgeving, zullen veel mensen blijven twijfelen aan deze stelling. Het is echter duidelijk dat het kabinet er alles aan doet om ervoor te zorgen dat er geen overtreding van het oorlogsrecht plaatsvindt.