Kabinet staat toe dat Israël onderdelen F-35 krijgt, mogelijk in strijd met oorlogsrecht.

Kabinet staat toe dat Israël onderdelen F-35 krijgt, mogelijk in strijd met oorlogsrecht.

Het Nederlandse kabinet heeft toestemming gegeven voor de verkoop van onderdelen voor de F-35 straaljager aan Israël. De verkoop zou in strijd kunnen zijn met het internationaal oorlogsrecht.

De F-35 is een van de meest geavanceerde straaljagers ter wereld. Het is een Amerikaans ontwerp dat door veel landen wordt gebruikt. Israël heeft al een aantal F-35’s in gebruik, maar heeft nu toestemming gekregen om onderdelen te kopen.

Het is echter mogelijk dat de verkoop in strijd is met het internationaal oorlogsrecht. Volgens het oorlogsrecht mag Israël geen wapens gebruiken voor offensieve doeleinden. Het kabinet heeft echter gezegd dat de verkoop niet in strijd is met het oorlogsrecht, omdat de verkoop alleen bedoeld is voor defensieve doeleinden.

Het kabinet heeft echter ook toegegeven dat er nog steeds risico’s zijn. Er is bijvoorbeeld geen manier om te garanderen dat de onderdelen niet voor offensieve doeleinden worden gebruikt. Daarom heeft het kabinet besloten om de verkoop alleen toe te staan ​​als er een duidelijke verklaring is dat de onderdelen alleen voor defensieve doeleinden worden gebruikt.

Hoewel het kabinet toestemming heeft gegeven voor de verkoop, is er nog steeds veel discussie over of dit wel of niet in strijd is met het internationaal oorlogsrecht. Er zijn veel mensen die bezorgd zijn dat de verkoop kan leiden tot een escalatie van de spanningen in de regio. Het is daarom belangrijk dat alle betrokken partijen zich houden aan het internationaal oorlogsrecht en dat er geen misbruik wordt gemaakt van de verkoop van onderdelen voor de F-35 straaljager.