Amnesty International onderzoekt FIFA na 'verdachte' toewijzing van Wereldkampioenschap aan Saoedi-Arabië

Amnesty International onderzoekt FIFA na ‘verdachte’ toewijzing van Wereldkampioenschap aan Saoedi-Arabië

Amnesty International heeft een onderzoek gestart naar de toewijzing van het Wereldkampioenschap voetbal aan Saoedi-Arabië. Volgens de mensenrechtenorganisatie is er sprake van verdachte omstandigheden rondom de toewijzing.

Het Wereldkampioenschap voetbal is een van de grootste sportevenementen ter wereld. Het toernooi wordt elke vier jaar gehouden en wordt georganiseerd door de FIFA, de internationale voetbalbond. In mei van dit jaar maakte de FIFA bekend dat Saoedi-Arabië het toernooi in 2030 zou organiseren.

Volgens Amnesty International is er echter sprake van verdachte omstandigheden rondom de toewijzing. De mensenrechtenorganisatie heeft daarom een onderzoek gestart naar de toewijzing. Amnesty International stelt dat Saoedi-Arabië een lange geschiedenis heeft van mensenrechtenschendingen, waaronder discriminatie tegen vrouwen en religieuze minderheden. Daarnaast heeft het land ook grote problemen met corruptie en onderdrukking van vrijheid van meningsuiting.

Amnesty International heeft ook gevraagd om meer informatie over de procedure die de FIFA heeft gevolgd bij de toewijzing. De organisatie wil weten of er transparante criteria zijn gebruikt bij de toewijzing en of er rekening is gehouden met mensenrechten.

Het onderzoek van Amnesty International is nog in volle gang, maar de resultaten zullen waarschijnlijk binnenkort bekend worden gemaakt. Het is belangrijk dat de FIFA transparant is over de toewijzing van het Wereldkampioenschap aan Saoedi-Arabië en dat er rekening wordt gehouden met mensenrechten.