Tiental AZ boekt benauwde thuiszege op Volendam en klimt naar derde plek

AZ is naar de derde plaats in de Eredivisie geklommen. De Alkmaarders speelden zondag in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter FC Volendam lang met tien man en wonnen uiteindelijk met 2-1.

AZ kwam al na een klein kwartier met tien man te staan door een rode kaart voor Dani de Wit. Desondanks kwam de thuisploeg enkele minuten later op voorsprong via Jens Odgaard.

In de slotfase van de eerste helft verdubbelde Tijjani Reijnders de marge. Volendam kwam kort na rust terug via invaller Henk Veerman, maar de gelijkmaker zat er niet meer in voor de bezoekers.

Dankzij de overwinning bezet AZ na twaalf speelrondes de derde plaats. De ploeg van coach Pascal Jansen heeft één punt voorsprong op FC Twente, dat eerder op de dag met 3-0 van RKC Waalwijk won.

Nummer vijf Feyenoord heeft twee punten minder dan AZ en een duel minder gespeeld. De Rotterdammers kwamen dit weekend niet in actie omdat ze rust wilden krijgen in aanloop naar de Europa League-wedstrijd tegen Lazio van donderdag.

AZ al na kwartier met tien man verder

Bij AZ-Volendam stonden de toeschouwers in het AFAS Stadion al snel op de banken. In de tweede minuut was Odgaard met een stiftje dicht bij de openingstreffer voor de Alkmaarders, maar Daryl van Mieghem haalde de bal met kunst- en vliegwerk van de doellijn.

Drie minuten later was het aan de andere kant bijna raak voor Volendam. Een kopbal van Damon Mirani werd met het hoofd van de lijn gehaald door Maxim Dekker.

AZ moest in de veertiende minuut opeens verder met tien man door een rode kaart voor De Wit. De middenvelder kwam veel te wild in bij een duel en raakte Robert Mühren hard met zijn noppen.

Vreugde bij AZ na de overwinning op Volendam.

Invaller Veerman brengt spanning terug

Ondanks een man minder kwam AZ in de twintigste minuut op voorsprong via Odgaard. De Deen schoot raak via het been van Derry John Murkin en liet doelman Filip Stankovic kansloos.

Volendam slaagde er ook daarna niet in om van de overtalsituatie te profiteren en kwam vijf minuten voor rust met 2-0 achter. Reijnders werkte de bal binnen na een steekpass van Jesper Karlsson.

Kort na rust kwam Volendam terug via Veerman, die in de tweede helft in het veld kwam. De spits werd bediend door Ibrahim El Kadiri en joeg de bal in het dak van het doel. De bezoekers waren met een inzet van Brian Smal op de paal nog dicht bij de 2-2, maar de gelijkmaker zat er niet meer in.