Ford-staking in VS na 41 dagen voorbij, bij General Motors nog niet beëindigd

De staking bij Ford Motor Company in de Verenigde Staten is na 41 dagen voorbij. De staking begon op 15 september 2019 toen meer dan 50.000 werknemers hun werk neerlegden om een nieuw vakbondscontract af te dwingen. Na een lange strijd hebben de werknemers een akkoord bereikt met de leiding van Ford over een nieuw contract.

Het nieuwe contract biedt de werknemers betere lonen, meer zekerheid over hun baan en betere arbeidsvoorwaarden. Het contract bevat ook een verhoging van het pensioen en een verbetering van de gezondheidszorg.

Hoewel de staking bij Ford is beëindigd, is de staking bij General Motors nog steeds aan de gang. Meer dan 49.000 werknemers van General Motors zijn al meer dan twee maanden aan het staken. De werknemers eisen onder andere betere lonen, meer zekerheid over hun baan en betere arbeidsvoorwaarden.

De staking bij General Motors heeft een grote impact op de Amerikaanse economie. De staking heeft al geleid tot een verlies van miljarden dollars aan inkomsten voor General Motors en duizenden banen zijn verloren gegaan.

De leiding van General Motors heeft aangeboden om de lonen te verhogen, maar de vakbond weigert dit aanbod. De vakbond wil dat General Motors meer doet om de banen van de werknemers te beschermen.

Het is nog onduidelijk wanneer de staking bij General Motors zal worden beëindigd. De leiding van General Motors en de vakbond zijn in gesprek om tot een oplossing te komen, maar er is nog geen akkoord bereikt.