Zeker 100 doden en 300 gewonden bij aanslag met autobommen in Mogadishu

Zeker 100 doden en 300 gewonden bij aanslag met autobommen in Mogadishu

Bij een aanslag met autobommen in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zaterdag zeker honderd mensen om het leven gekomen. Minstens driehonderd mensen raakten gewond. Dat zei de Somalische president Hassan Sheikh Mohamud in een interview met Shabelle Media.

Terreurorganisatie Al Shabaab zou achter de aanslag zitten, melden de autoriteiten. Doelwitten waren het ministerie van Onderwijs, een kruispunt en een school.

“Om 14.00 uur voerden terroristen van Al Shabaab twee bomaanslagen uit op burgers, onder wie kinderen, vrouwen en ouderen”, meldde een politiewoordvoerder. Staatspersbureau SONNA liet weten dat de explosies “talloze burgerslachtoffers veroorzaakten, onder wie de onafhankelijke journalist Mohamed Isse Kona”.

Volgens een journalist van persbureau Reuters vonden de twee explosies binnen enkele minuten na elkaar plaats. De eerste explosie trof het ministerie. De tweede explosie vond plaats toen ambulances arriveerden en mensen zich verzamelden om de slachtoffers te helpen, vertelde een politieagent aan het persbureau.

Al Shabaab voert al vijftien jaar lang terreuraanvallen uit in Somaliƫ. De groep streeft een streng islamitische staat na. De dodelijkste aanslag werd gepleegd in 2017. Toen kwamen meer dan vijfhonderd mensen om het leven door een zware vrachtwagenbom.