120 journalisten gedood tijdens hun werk in 2019, met name in Gaza

120 journalisten gedood tijdens hun werk in 2019, met name in Gaza

In 2019 werden er wereldwijd 120 journalisten gedood tijdens hun werk. Dit is een schokkend hoog aantal en een duidelijk teken dat de veiligheid van journalisten wereldwijd steeds meer onder druk staat. Met name in Gaza was het aantal journalisten dat gedood werd alarmerend hoog.

Volgens de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) werden er in 2019 in totaal 120 journalisten gedood. Dit is een stijging van 11% ten opzichte van 2018. De meeste journalisten die gedood werden, kwamen uit het Midden-Oosten, waaronder Gaza. In Gaza vonden in 2019 maar liefst zes aanvallen plaats waarbij journalisten het slachtoffer werden.

De situatie voor journalisten in Gaza is al jarenlang zorgwekkend. Er wordt veel geweld gebruikt tegen journalisten die verslag doen van de situatie in het gebied. Ook worden journalisten vaak bedreigd en aangevallen door beide partijen in het conflict. De IFJ roept daarom op tot een einde van de gewelddadige aanvallen op journalisten in Gaza.

Het is van groot belang dat journalisten veilig hun werk kunnen doen en dat hun rechten worden gerespecteerd. Alleen op deze manier kunnen journalisten hun werk goed uitvoeren en de wereld informeren over wat er gebeurt in verschillende delen van de wereld. Daarom is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de situatie van journalisten in Gaza en dat er maatregelen worden genomen om hun veiligheid te waarborgen.